zondag 17 maart 2013

Chocolade-karamelkoeken

Dit recept wilde ik al een tijdje maken. Op mijn werk deelde een collega dit een keer uit en toevallig tijdens een high tea laatst had iemand dit ook gemaakt. Het doet me een beetje denken aan een twix maar dan smeuïger. In mijn boekenkast vond ik een boekje boordevol met chocolade recepten en tot mijn verbazing stond er een soortgelijk recept in. Nu was het moment gekomen om het eens te maken. Het is eigenlijk mega simpel maar kost wel wat wachttijd. Met wat kleine aanpassingen is dit het eindresultaat geworden. Erg lekker maar o zo machtig, dat wel!


Ingrediënten

Bodem
- 100 gr zachte boter of roomboter
- 4 el bruine basterdsuiker
- 125 gr bloem
- 40 gr havermout

Karamelvulling
- 50 gr boter of roomboter
- 4 el bruine basterdsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk (is ong. 400 gr, van friese vlag)

Chocolade bovenlaag
- 100 gr pure chocolade
- 100 gr melk chocolade
- 25 gr witte chocolade (evt. voor de versiering)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed een bakvorm of ovenschaal van ongeveer 20x20 cm met bakpapier (dan kan je hem later makkelijk in mooie stukken snijden). Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar en bekleed de bodem van het bakblik ermee. Bak de bodem in 25 minuten gaar totdat deze goudkleurig en stevig is.   

Verwarm de ingrediënten voor de karamelvulling in een pan. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost en de  ingrediënten goed gemengd zijn. Breng het mengsel langzaam aan de kook op een lage temeperatuur en laat het al roerend 3-4 minuten zachtjes koken, tot het dik is. Giet de karamel over de bodem en verdeel deze, laat vervolgens afkoelen.

Smelt de pure en melk chocolade samen en giet deze over de karamel. Smelt eventueel ook de witte chocolade en spuit hem in dunne strepen op de bruine chocolade. Trek er met een satéprikker een patroon in zodat er een leuk effect ontstaat. Laat het geheel goed hard worden in de koelkast en snij de koek dan in vierkante stukken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten